5 effectieve manieren om jouw huis te verduurzamen

Total
0
Shares

De energiekosten zijn de afgelopen maanden flink omhoog gegaan en de gasprijzen rijzen al helemaal de pan uit. Dit komt mede door de oorlog in Oekraïne. Veel woningeigenaren zijn, mede geholpen door overheidssubsidies, daarom druk bezig hun huis te verduurzamen om zo te kunnen besparen op de maandelijkse lasten. In deze blog vijf betaalbare en effectieve manieren om jouw huis te verduurzamen.

Isoleren

Door je huis goed te isoleren, zorg je ervoor dat de warmte (en koelte) veel beter binnenshuis blijft en niet zo snel verloren gaat. Hierdoor kan je flink besparen op stookkosten. Zo kan je ervoor kiezen om het dak, de plafonds, muren en vloer te isoleren. Extra voordeel, je bespaart hierdoor ook op je CO2-uitstoot.

Zonnepanelen

Je ziet zonnepanelen steeds vaker liggen op daken van kantoorpanden en woonhuizen. Dat is ook niet zo gek, mede door overheidssubsidies is het heel interessant geworden om zonnepanelen aan te schaffen. Daarbij leveren zonnepanelen een flinke besparing op de energierekening. Wat helemaal interessant is nu de energieprijzen zo hoog zijn. Steeds vaker zie je dat eigenaren van nieuwbouwappartementen en nieuwbouwhuizen worden verplicht om bij oplevering zonnepanelen op het dak te hebben om zo bij te dragen aan de verduurzaming.

Warmtepomp

Warmtepompen zie je vooral in nieuwbouwhuizen en appartementen als vervanging van de cv-ketel. De warmtepomp zorgt ervoor dat het binnenshuis constant de juiste temperatuur is. Dit doet het door (warme) lucht van buiten naar binnen te pompen. Mensen die kiezen voor een warmtepomp gaan vaak volledig gasloos. Dit levert maandelijks een flinke besparing op. En zorgt daarbij ook voor een flinke verlaging van de CO2-uitstoot.

WTW-installatie

Een WTW-installatie voorziet je woning van verse ventilatielucht. Een WTW-installatie haalt gefilterde verse buitenlucht naar binnen via de warmtewisselaar. En pompt tegelijkertijd oude lucht, vervuilde lucht naar buiten. In de WTW-installatie kruizen deze luchtstromen, waardoor de buitenlucht automatisch verwarmd wordt met de restwarmte van de oude lucht. Tijdens de warme zomermaanden werkt dit principe juist andersom. Dit levert een flinke besparing op de energielasten.

Vloer- & plafondverwarming

Waar vloerverwarming wordt gezien als een luxe, levert het ook nog eens een flinke besparing op de energiekosten. Dit komt doordat er efficiënt warm water door de leidingen onder de vloer gepompt worden waardoor de woning verwarmd wordt. Daarbij wordt de warmte van het water optimaal gebruikt om zo weinig mogelijk energieverlies te hebben. Naast verwarmen kan je bij warm weer een woning met vloerverwarming ook verkoelen. Waar je bij veel woningen vloerverwarming ziet, is plafondverwarming iets minder bekend. Plafondverwarming werkt op precies dezelfde manier en kan het huis verwarmen en verkoelen, maar in plaatst van dat de warmte/koelte van onder je komt, komt dit vanuit het plafond.

Total
0
Shares

8 tips om interieur op te vrolijken

De binnenkant van een woning is ontzettend belangrijk. Het is de plek waar je waarschijnlijk vaak bent en…

You May Also Like