De bouwkundige keuring is een belangrijk punt bij een potentiële koop van een woning. Voordat jij al jouw spaargeld in een huis stopt, wil je zoveel mogelijk zekerheid hebben waar jij het geld aan uitgeeft. Met behulp van een bouwkundige keuring kom jij te weten of er mogelijke verborgen gebreken zijn aan het huis. Denk bijvoorbeeld aan tekenen van een waterlekkage in het dak, schimmel op de muur of andere punten. De bouwkundige keuring wordt vaak pas aangevraagd wanneer iemand erg serieus is over het kopen van de woning. Maar wat als je al een bod hebt geplaatst en er vervolgens veel gebreken in de woning te vinden zijn? Wij leggen het allemaal in dit artikel uit.
Wat is een bouwkundige keuring?
Een bouwkundige keuring is een keuring waarin een expert een woning gaat analyseren. Het doel van de keuring is om de staat van een woning te garanderen en om mogelijk achter gebreken te komen. Voor een potentiële koper is dit een erg belangrijk document. Het kan namelijk aangeven dat er schade in de woning is die je op het eerste oog niet kan zien, maar het kan ook aangeven wat voor onderhoud je in de aankomende jaren kunt verwachten. De koper kan vervolgens een zo’n duidelijk mogelijk beeld krijgen over de kosten die er bij het huis komen kijken om vervolgens te weten te komen of het huis binnen het budget en de wensen past.
Kan je het bod verlagen nadat je de resultaten van de bouwkundige keuring hebt gezien?
Wanneer een koper oprecht geïnteresseerd is in de woning, dan plaatst deze een bod. Dit bod kan enkele voorwaarde hebben. Een van deze voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn dat ze een bouwkundige keuring willen laten uitvoeren en dat de verkoop alleen doorgaat wanneer de bouwkundige keuring er goed uitziet. Maar wat als er in het rapport punten naar boven komen die de koper in eerste instantie niet had verwacht? Is het dan nog mogelijk om het initiële bod te veranderen? Het is zeker mogelijk om met een lager bod te komen, maar je moet rekening houden dat er een mogelijkheid is dat de verkoper dit lagere bod niet gaat accepteren.
Wanneer is er reden om het bod te verlagen?
Het is belangrijk dat jij, als potentiële koper, duidelijk beredeneerd waarom jij jouw initiële bod wilt verlagen na de bouwkundige keuring. Neem bijvoorbeeld het kostenplaatje mee aan reparaties die je aan de woning moet uitvoeren. Wees er ook realistisch in het nieuwe bod. Een dakrenovatie is bijvoorbeeld minder werk dan een huis wat een probleem in de fundering heeft.