Afgelopen weekend raakte je op een feestje aan de praat met een vriendin van een collega. Trots vertelde ze dat ze een ensuite badkamer heeft. ‘Mooi hoor!’ reageerde je enthousiast gevolgd door een vriendelijke lach. Je had alleen geen idee waar ze het over had. Geeft niks, hebben we allemaal wel eens! In dit artikel geven we antwoord op de vraag: wat betekent een ensuite badkamer?
Een ensuite badkamer
Een ensuite badkamer is een badkamer die grenst aan de slaapkamer. Bij een echte ensuite badkamer zit hier geen dikke muur tussen, maar is het geheel open. De badkamer en slaapkamer bevinden zich dus in één ruimte, en worden hooguit gescheiden door een klein muurtje of glazen wand. En suite badkamers komen veel voor in hotels, en geven dan ook een luxe gevoel. Het gemak in combinatie met het comfortabele gevoel maken een ensuite badkamer zowel voor hem als voor haar ideaal.
Soorten ensuite badkamers
Een ensuite badkamer betekent dus dat de badkamer verbonden is aan de slaapkamer. Toch zijn hier evengoed allerlei varianten in te verzinnen. In theorie is een los vrijstaand bad in de hoek van de slaapkamer, al ‘en suite’. Tegelijkertijd kun je ook een volledig ingerichte badkamer aan de slaapkamer laten grenzen. Dit is dan dus inclusief toilet, douche, wastafel en overige badkamer meubels. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil.
De voordelen van een ensuite badkamer
Het grote voordeel van een ensuite badkamer is natuurlijk de luxe en het gemak. Je kunt direct vanuit je badkuip je bed inkruipen, zonder dat je eerst halfnaakt de gang door hoeft. Al je spullen om te wassen en jezelf te verzorgen zijn ook bij de hand. Van tandpasta tot kleding en van ondergoed tot handdoeken. Ideaal toch? De ruimte zal helpen om heerlijk te ontspannen. Daarnaast hoef je geen badkuip in je kleine badkamer te proppen, waardoor je ook die ruimte sfeervoller maakt. Je hebt dan namelijk alle ruimte voor een luxe toiletpot en een ruime regendouche.
De nadelen van een ensuite badkamer
Toch zitten er ook nadelen aan een ensuite badkamer. Allereerst moet je jouw woning ongetwijfeld verbouwen, en daar hangt een prijskaartje aan. Een bad of douch produceren namelijk een grote hoeveelheid vocht. Enerzijds door gespetter, en anderzijds door verdamping. Een badkamer heeft daarom ook tegels die eenvoudig af te nemen zijn, en er is doorgaans een afzuiginstallatie. In de slaapkamer wil je echter geen plavuizen, maar eerder tapijt. Ook wil je niet dat je dekbed klam wordt van het vocht. Kies dus enkel voor een ensuite badkamer als je goed kunt ventileren.
Conclusie
Een ensuite badkamer betekent dus dat je een badkuip naast je bed hebt staan. Niet altijd even praktisch, maar wel ontzettend comfortabel. Kijk of jouw woning hiervoor geschikt is en maak voor jezelf een keuze. Bedenk je tot slot ook dat het je relatie een boost geven. Een bad dat praktisch in je slaapkamer staat bevordert natuurlijk de erotieke en chique sferen in huis. Uniek is het in ieder geval zeker!